robotik diz protezi ameliyatı İleri derece dizlerinde aşınma olan hastaların diğer tedavilerden fayda görmeyen hastaların ameliyatla ile protezin yerleşeceği kemik kesileri oluşturulur. ortopedi uzmanı Yüksek dayanıklı yük taşıyan protezler yerleştirilir. Böylece yükü taşıyan hareket ederken ağrı yapmayan yapay bir eklem oluşturulur.
Hastalar robotik diz protezi ameliyatı bir gün sonra kaldırılarak yürütülür. Diz hareketleri başlanır. Hareketler ne kadar sık yapılırsa başarı o kadar yüksek olur. ortopedi uzmanı Gün aşırı pansuman yapılır. Antiembolik çorap bir ay giyilmesi tavsiye edilir. Kan sulandırıcı iğneler 10 gün kullanması önerilir.
Yapılan çalışmalarda diz protezi ameliyatında bacağın düzgünlüğü, bağ dengesi, ektsensiyon ve fleksiyon açıkların eşit olması başta olmak üzere diz protezin uygun açılarda yerleştirilmesi dayanıklılığı ve hasta memnuniyetini artırmaktadır. Diz cevresindeki bağların gergin ya da gevşek olmaması protez üzerinde olan yükü azaltmaktadır. ortopedi uzmanı robotik diz protezi ameliyatı Hareketlerin daha geniş açılarda ve daha yumuşak olmasını sağlamaktadır.
Normal diz protezi ameliyatında kemik kesiler yapıldıktan sonra deneme protezi ile ameliyat bittikten sonra kontroller yapılır. Deneme sonrası bağlarda gevşeklik gerginlik varsa ya da dizde gerginlik varsa tekrar bağ gevşetmeleri kemik kesileri yapılır.
Robotik diz protezi ameliyatında daha nihai ameliyat yapılmadan yani kemik kesileri yapılmadan dizin sanal ortamda üç boyutlu modeli çıkartılır. Sanal ortamda uygun protez seçilir kemik kesileri ayarlanır. Gerçek ortamda diz hareket edilerek sanal ortamdaki protezin denemesi yapılır. Yani daha ameliyat yapılmadan ameliyat yapılmış gibi sonucu görmek mümkündür. ortopedi uzmanı Sonuca göre kemik kesileri hasas ayarlarla ayarlanarak bağ dengesi sağlanır. Robotik kol ile planlanan şekilde ameliyatın yapılmasını sağlar.
Robotik diz protezi ameliyatı verileri hastadan aldığı için hastanın modellen dizi üzerine ve mekenik aksına göre protez yerleştirildiği için diz protezi ameliyatı hastaya özel olmaktadır.
Robotik diz protezi ameliyatı ortopedi uzmanı hastanın dizine özel protez ameliyatı yapılmaktadır. Robotik diz protezinde bağ dengesi optimum olduğu için ve fleksiyon , ekstensiyon genişlikleri eşit olduğundan hareketler yumuşaktır. Kemik kesileri üzerinden bağ dengesi sağlandığından yumuşak doku sıyrılması az olmaktadır. Böylece iyileşme daha hızlı olmaktadır. Diz protezi hastanın dizine göre ayarlandığı için adaptasyon süresi yaşama katılma süresi daha kısadır.
Op Dr Ubeydullah Sevgili #dizprotezi ileri derece kireçlenmiş ve diğer tedavilerden fayda görmeyen hastalarda yapılan cerrahi tedavi yöntemidir. Diz protezi hastanın yaşam kalitesini konforünü artırmaktadır on yıllık sağkalımı%90 dır. Diz protezin başarısı bağ dengesi ve alignmente bağlıdır. Son yıllarda #robotikdizcerrahisi popüler hale gelmiştir. Hastaların doktorların ilgisi giderek artmaktadır. Günümüzde vaka sayısı günden güne artmaktadır. Normal diz ptotezinde kemik kesiler yapıldıktan sonra deneme protezler yerleştirilir kontroller yapılır. Bağlarda gevşeklik sertlik varsa müdehale edilir. Kemik kesilerde yetersizlik varsa tekrar kesiler yapılır. #robotikdizprotezi nde daha kesiler yapılmadan dizin 3 boyutlu modeli çıkarılır sanal ortamda protezler yerleştirilir diz fleksiyon ve extensiyonu yapılarak hareketlerin simülasyonu yapılır gerekirse hasas ayarlarla kemik kesileri ayarlanarak bağ dengesi sağlanılır. Böylece kontrolü ve planlanmış bir ameliyat robotik kol ile tamamlanılır. Az yumuşak doku sıyrılması olduğu için daha hızlı iyileşme Fleksiyon ve extensiyon gap eşit olduğu için daha yumuşak ve pürüzsüz diz hareketi sağlanılır. Alignment sağlandığı için protezin daha uzun ömürlü olmadan beklenilir. #kemiklerefısıldayanadam #ortopedi #ubeydullahsevgili
Robotik diz Cerrahisi robotik kol olan navigasyon ile yapılan operasyondur
Diz protezi ameliyatı sonrası Ameliyat sonrası hastaları bir gün sonra kaldırıp walker ile yürütüyoruz. Diz çevresi kasları güçlendirecek egzersizleri başlatıyoruz. Dizi bükme ve uzatma hareketlerini hemen başlatıyoruz. Hareketler ne kadar çok yapılsa iyileşme o derece hızlı olmaktadır. Hastalar kendini rahat hissettiğinde walker bırakıp tek değneğe geçebilirler. Yürümeleri rahatladığında tek değneği de bırakabilirler. Hastalar neye dikkat etmelidir. Egzersizleri düzenli yapmalıdırlar. günlük yürümeden korkmamalılar. Yerleştirilen protez hareketlerle yerinden oynamaz. Yara yeri kat kat dikildiğinden hareketlerle açılmaz. Yara yeri düzenli pansuman yapılmalıdır. Yara yeri kaşınmamalı , pansuman titizlikle yapılmalıdır. Antibiyotikler düzenli kullanılmalıdır. antiemboli çorap her gün giyilmeli doktorunuzun önerdiği kan sulandırıcı düzenli kullanılmalıdır. yara bölgesine 3-5 gün boyunca saat başı 15 dakika buz tedavisi yapılmalıdır. Buz direk cilde temas etmemelidir.
Telif Hakkı © 2021 Op Dr Ubeydullah Sevgili - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.