Kalça çıkığı doğumdan sonra bebeklerin kalça eklemini oluşturan femur ve asetebulumun uyumsuz gelişmesinden dolayı yarı çıkık ve tam çıkık gelişmesidir. Kalça eklemi oluşturan kemikler top ve soket gibidir. Soket olan asetebulum yeterli gelişemediği için sığ kalır. Zaman top şeklinde olan femur başı soketin dışına doğru çıkar.
Kimlerde sık görülmektedir. Kalça çıkığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ailesinde kalça çıkığı öyküsü olanlar, makati zorlu doğum ile dünyaya gelenlerde, ilk çocuk, kız çocuklarda, kundak ile sarılanlarda risk yüksektir.
Tanı: Ortopedi doktoru muayene ve bazı testler yapar. Kalça eklemi kıkırdak ile oluştuğundan ultrason ile gelişim değerlendirilir. Gerekirse doktorunuz kalça filmi görmeyi isteyebilir.
Kalça ultrasonu GRAF yöntemi ile kalça çıkığı değerlendirilir. Tip1 kalça eklemin normal olduğunu gösterir. Tip2a bebek 3. ayını doldurmadıysa fizyoljik gerilik olarak değerlendirilir. Bir sonra tekrar kalça ultrasonuyla değerlendirilir.
yenidoğan kalça çıkığı Tedavi Kalça çıkığın derecesine ve hastanın yaşına göre verilir. 6 aylıktan küçük cocuklarda pavlik bandajı verilir. Annesine doğru şekilde kullanması tavsiye edilir. Rutin kontrollere çağırılır. Bandaj tedavisine rağmen şikayetler devam ediyorsa gerekirse alçı ameliyat tedavileri değerlendirilir.
Kalça çıkığında standart bir tedavi yoktur. Tedavi hastaya göre yapılır. bebeklerde kalça ultrasonu
Telif Hakkı © 2021 Op Dr Ubeydullah Sevgili - Tüm Hakları Saklıdır.
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.